Göra en skärbräda

Här hittar du en beskrivning av hur du själv kan göra en. Tack för att ni kollar på min video! Detta är den första videon jag skapar på den här kanalen.

En gedigen skärbräda av trä är tveklöst vackrast, men den kräver också lite omvårdnad. Om den inte är inoljad när du köper den får du först göra detta grundligt, och därefter bör du olja in den när den ser torr ut, får ljusare fläckar eller efter en djuprengöring. Mer om inoljning och skötsel under fliken ”.

Om jag köper plank och gör en egen tillverkad skärbräda – är det klurigt att få den slät och fin i kanterna Behöver jag särskilt verktyg eller räcker det med såg och sandpapper? Ser många skärbrädor i teak och ek men det är väl inte ok? Teak är väl inte miljösmart och ek.

Kök Кеш Схожі Перекласти цю сторінку лип. VIDEO: Om du sågat ur köksbänken för att montera disklådan har du samtidigt fått en bit trä som enkelt kan förvandlas till en snygg skärbräda. Du kan ju alltid göra inslag av andra träsorter om du känner dig duktig med trä, brukar inte vara så svårt men kan ge ett spektakulärt resultat.

Till frågan om nedfräst kant skulle jag säga ja, det är ganska skönt att slippa . Skärbräda i ek – bra eller dåligt?

Snickare och träkunniga квіт. Tips på skärbrädor чер. Hur få denna effekt på skärbräda? Möbelsnickeri Кеш Перекласти цю сторінку бер.

Antar att man lägger ämnena lite huller om buller men får ändå inte riktigt ihop det. Jag är inte ute efter en exakt kopia, men vill få till en hyfsat lik. Tycker det skulle vara snyggt med en solid tjock skärbräda.

Eftersom jag inte har koll på om det ens går att få till en sån så skar jag både längs med ådringarna samt även så ändträt skulle vara uppåt. Nu har bitarna torkat i två år iallafall och jag börjar bli sugen på att göra något åt dem. Ernst Kirchsteiger bygger en kombinerad skärbräda och bricka. Träet innehåller olika träsyror som gör den antispetisk, dessutom torkar den ut fukten, vilket inte plasten kan göra. En bra och gedigen skärbräda av trä kostar lite mer men kommer å andra sidan att hålla längre.

Dessutom kan den slipas, oljas och bli som ny. Väljer man en skärbräda i plast ska den bytas . Vi har tagit fram stycken till att börja med men bröjar redan titta på att göra fler, fortsätter Christian. Det har kommit förfrågningar.

Det blir i alla fall roligare matlagning.

Och jag vet att folk har letat efter skärbrädor med den här tjockleken, . Träet drar den lätt till sig och den härsknar inte som olika matoljor faktiskt kan göra. Mitt tips är att vara generös med oljan och sedan lämna den över natten för att torka av eventuellt överflöd nästa morgon. Ofta är det tvärtom så att det behövs ännu mer.

Jag fortsätter att stryka på olja i omgångar tills träet . Så snälla bullen, hur ska jag göra ? Jag oljade in den med matolja, nått myckte giftigare känns inet riktigt tryggt att skära sin mat på. För övrigt sanslöst praktiskt att ha en skärbräda som (förhoppningsvis) . Själv har jag gammalt gitarrvirke för Strator, Teles och Les Paulgitarrer på hög som jag måste göra av me mest mahogny och svensk al till gitarrkroppar men även flammig lönn för gitarrhalsar. Halsarna har jag svårt att såga upp, då den flammiga lönnen förvinner i en ändträskärbräda (utom i runt kanten). Det är förnuftigare och skojigare att använda restvirke till skärbrädor än att bränna upp det. Bränna kan man göra när skärbrädan är gammal och obrukbar.

Men innan den dagen kommer kan man återanvända trälister och ha nytta av en skärbräda. Den här skärbrädan är gjord i tallvirke. Vad är en ändträ skärbräda och varför är det bättre ? Det gör att dessa skärbrädor kostar mer. De har också en tendens att suga upp mer vätska.

Fördelen är att ytan ”läker sig själv”: fibrerna delar sig när du . Ursäkta min utvikning, idag ska det ju handla om skärbrädor och hur man väljer och sköter sin skärbräda. Min ambition är att göra en väldigt heltäckande post om skärbrädor och jag tar väldigt gärna emot kommentarer om det är något jag fått om bakfoten så att jag kan korrigera. Varför har man inte bara hela bänkskivan i detta. Slipper man tunga as till skärbrädor. Larch är inte Juniper ffs!

Nåväl, jag blir sugen på att göra en sån där själv. Har gott om både Lärk och annat fint trä.