Rengöra rostig gjutjärnsgryta

Vi har min farmors gamla gjutjärnsgryta som hängt med i många år. Diska kärlet med hett vatten och diskborste och torka torrt med hushållspapper eller eftertorka på spisen. Om kärlet inte är tillräckligt infettat eller om det förvarats fuktigt kan det rosta.

Avlägsna först rosten med en vass rengöringssvamp eller tvålull. Det jag gjort nu är att först koka vatten i dem i några omgångar samtidigt som jag skrapat bort rost och annan smuts.

Sedan har jag smort in dem med olja, hettat upp dem och smort in dem igen. Maten bränner dock vid och pannorna doftar något av en blandning av rost och bränd kol. Gjutjärn – Släpper ifrån sig!

Den har liksom flagat ett bra tag och nu efter senaste användningen så ser jag nu att det är rost. Gamla stekpannor och grytor med ingrott fett, hur rengör man dem på bästa sätt? Hur rengör man gjutjärn? Aldrig med diskmedel, men salt och olja går fint!

På nästan alla loppisar kan du hitta stekjärn och gjutjärnsgrytor undanstoppade i ett mörkt hörn där ingen rotar.

Smutsig gjutjärnspanna som känns omöjlig att få ren. Men det finns ett knep som gör att stekpannan känns som ny igen. Min gjutjärnsgryta har blivit dåligt behandlad när jag inte har varit hemma och den har rostat. Jag har hört att den ändå ska gå att rädda, vet någon ett bra sätt? Jag vill hemskt gärna rädda min gryta 🙂 Vissa tips jag har hittat på internet har varit bra för vissa men förödande för andra så nu vill jag ha . Hjälp med gjutjärnsgryta ? Problem med min gjutjärnsgruta.

Ursprungligen postat av _karlsson. Jag har tagit diskborste och tvättsvamp och försökt tagit bort det men det sitter kvar, vad är skillnaden mellan gravrost och ytrost? Ta Svinto och försök på bort rosten. Kanske inte så bra att steka i den i fall där är kvar rost i pannan, men är den noga rengjord kanske det inte . Den kräver en del skötsel, men ger mycket positivt i utbyte.

En gjutjärnsgryta är bra till mycket, man kan laga god mat i den och en del bakar bröd i den. Rost ger fula fläckar på tyg som är svåra att få bort så använd hushållspapper eller trasor. Blöt sedan in den noga med olja och låt den stå över . Använd en värmekälla som.

Det kan bildas lite rost på kanten med tiden, i så fall gnider du bara in den med lite matlagningsolja.

Så det slutade med att den har blivit HELT rostig ! Efter att man använt sina gjurtjärnsgrytor och stekpannor behövs det oftast en ordentlig rengöring av dem för att få bort allt fett som bränt in i dem. Rengöra gjutjärnsgrytor och pannor. Har din panna blivit fläckig eller rostig , smörj den med ett rikligt lager matolja och låt stå över natten. Min metod har varit pålitlig i ett år.

Den funkar på riktigt tråkiga pannor, med inbrända rester och rost. En du har gömd längst in i ett skåp eller fyndet du gör på nästa loppis. Mina råd gäller en panna helt i gjutjärn. Inoljade produkter såsom alla produkter som inte är helt torra kan ge upphov till fläckar om man placerar dem på ömtåliga ytor.

Det fungerar alltså inte om . Torka järnet fritt från . Allt, utom ett våffeljärn,. Upprepa eventuellt svintosvängen om du hittar mer rost. Det näst sista steget är rengöring med olja. Mycket av smutsen kommer . Järn är idag något som framför allt kvinnor lider brist på, och hur otroligt det än låter så ger lite rost i en stekpanna bara mer järntillförsel till maten.

Om en stekpanna rostat är detta relativt lätt åtgärdat genom att man först rengör och skrubbar fläcken och därefter smörjer in den med lite matolja. Har en Hackmans gjutjärnsgryta som jag inte vet hur jag ska rengöra.