Färga ull med karamellfärg

Jag tycker väldigt mycket om naturfärger, men ibland vill man ha en färgklick i tillvaron. På Svenska Yle hittade jag en beskrivning av hur man färgat ullgarn med hushållsfärg i mikron. Det har barnen och jag nu testat med lockar av fårull. Färga garn med karamellfärg i micro. Eftersom jag är jag och tålamod och väntan inte riktigt passar mig, så köpte jag några flaskor karamellfärg i väntan på paketet med Kool Aid.

Man ska kunna färga ull med karamellfärg också.

Så jag köpte gul, grön och blå färg. Och en flaska vinäger som man ska beta med. Först lät jag ullen ligga och dra i . Att färga garn behöver inte vara så komplicerat som man tror.

Visst är det roligt med växtfärgning men här är en metod som är mycket tidseffektiv och lekfull. Det enda man behöver är lite rekvisita som man hittar i de flesta hem. Men så läste jag några blogginlägg om att färga garn med karamellfärg och jag tänkte då att jag skulle testa detta.

Jag köpte en härva rent ullgarn som inte var så dyr för att göra ett första försök.

Som en jämförelse visst hade det varit otänkbart att måla bilen med väggfärg eller naglarna med . I USA färgas de både med äggfärg, karamellfärg och också en typ av saftpulver – samtliga färger är alltså hushållsfärger. Principen är att färgen fäster tack vare det sura (ättika eller vinäger) i kombination med värme (micro, ugn eller spisplatta). De flesta kokar garnet i micron. Själv har jag använt vanlig . Du behöver endast garn, livsmedelsfärg och ättika.

Du kan använda samma kärl till färgningen som du använder vid matlagningen. Livsmedelsfärgerna färgar alla fibrer som härstammar från djur som till exempel ull, mohair och alpacka. Idag har jag experimenterat lite med att färga garn i mikron med karamellfärg och ättika.

I stort sett har jag använt mig av samma metod som Maria presenterat i sin blogg Novisen handarbetar. Jag utgick från två härvor entrådigt ullgarn och den karamellfärg jag råkade ha hemma, en typ av färgpasta från . MYCKET MYCKET försiktig! Undrar om något i stil med en droppe rött till sådär två-tre hela flaskor gult varit lagom eller om det fortfarande hade varit för mycket rött? Röd karamellfärg är mycket dryg och fäster väldigt bra på ullgarn.

När jag läste att man kunde färga garn i mikron var jag naturligtvis tvungen att prova. Detta var vad jag startade med: fyra flaskor karamellfärg , en skål och en härva ullgarn. I den här skålen blandade jag alltså ner färgerna så att jag skulle få lite melerat och skiftande garn, som Novisen gjorde.

Tror det går att göra på spisen också, men vi var utomhus och hade en stor gryta över öppen eld. Jag har växtfärgat för mycket länge sedan och det var kul. För att få färgen att fästa använde vi alun om jag minns rätt, jag måste leta fram min bok om växtfärgning.

Då var det dags för veckans härmapa! Fler härmapor hittar du på Sveas punkt Efter att ha läst om att man kan färga garn med karamellfärg på Online stickcafé på fb sökte jag efter instruktioner på nätet jag hittade då denna blogg. Går det bra att färga bomull med karamellfärg ? Surfade runt och på en blogg står det att det inte går, men borde det inte funka, det är ju ett naturmaterial? Ska man fixera med ättika eller citronsyra, eller kanske båda? Färgbad ett var orange, eller skulle vara.

Det ena blev illorange och det andra är mer röd åt det oranga . Provfärga för att hitta rätt nyans, se längst ned på sidan. Coolt att man kan färga kläder med karamellfärg. För ett tag sen köpte jag dock en otroligt söt VIT blues till Sabrina och den fick innan första användning kramas lite med te. Har jag inte ens tänkt på!

VILKA tyger går att färga med karamellfärg ? Ullgarn är lätt att färga med växter eller syntetfärger. Att växtfärga är ett trivsamt hantverk med mycket charm. Vilken färg man får av en växt varierar mycket beroende på växtplats, väder och vattenkvallité. Av tradition har man inte färgat med svampar i Sverige, vilket är synd då svampar ger massor med färger som .