Färga ullkläder gurkmeja

Jag köpte en ullbody begagnat samtidigt som jag köpte en ringsjal. Säljarens bild var inte den bästa så jag trodde den var i bättre skick än den var. Men för 50kr tänkte jag att jag i alla fall kunde testa att färga ullbodyn med växter.

Jag har länge varit sugen på att prova . Inlägg om färga kläder med gurkmeja skrivna av Lindslay.

Kryddan gurkmeja ger en glatt gul färg. Blanda färgbadet med gram gurkmeja per liter vatten. Min senast införskaffade kreativa bok är Naturlig färgning : mat och kläder i ett kretslopp av Lina Sofia Lundin. Den är mitt halmstrå för att klara vintern utan växtfärgning.

Boken beskriver ett modernt och ekologiskt synsätt på naturlig färgning , och har dessutom släktskap med de populära livstilarna low waste . Det är gurkmejan som gör att curry är gult. För att färgen ska fästa på garnet så behöver du också alun, även det kan du hitta i kryddhyllan eftersom det används i gurkinläggningar.

För att växtfärga så behöver du självklart också ett garn eller ett tyg av ull att färga. Växtfärgning går att göra på lin och . Ull är nog det vanligaste föremålet för färgning. Eftersom ull är ett protein binder det färgen väl och behåller den länge. Ull kan färgas både som ospunnet, som garn och färdigt plagg. Silke är också ett protein, producerat av silkesmasken i dess puppa, och kan lätt färgas med naturfärgämnen.

Lin är svårare att färga och. Nu när det är vinter och därmed knivigt att få tag i växter till färgning , undrar jag om ni har några tips på naturliga färgmedel jag skulle kunna hitta nu? Provade för ett tag sedan att batikfärga en tröja med gurkmeja.

Jag färgar ull med lökskal och alunbetning. Gnid in med smör, matolja, äggula eller vaselin. Tvätta sedan med tvåltvättmedel och varmt vatten.

Smörj in med fläckborttagningsmedel, låt verka länge vid färgäkta tyger, tvätta annars omedelbart. Skölj med kallt vatten så fort som möjligt. Fukta äldre fläckar med . Jag bestämde mig i alla fall för att testa färga med gurkmeja , det är ju en väldigt stark krydda och något som finn hemma.

Jag försökte googla mig fram, men de flesta beskriver hur man färgar ullgarn, inte ullkläder. Men jag testade lite och tycker det blev väldigt bra, tänk på att kläderna luktar gurkmeja efter färgning. Bland annat visar konstnären Lina Sofia Lundin visar hur det går till att färga med.

Sedan tidigare har jag dåliga erfarenheter av att färga. My blog adress is: tuwws. Los caballitos de montar , son excelentes juguetes que ayudan a que los niños usen su imaginación al máximo personificando vaqueros, pr. Coisas super legais para fazer com rolinhos de papel higiênico! Om du har fläckar på kläder blöter du tyget, gnider in lite GALLTVÅL, arbetar upp ett lödder, låter ligga en stund och sen sköljer du med vatten eller tvättar i tvättmaskinen.

Annat som ska rengöras t. Ta en blöt duk eller trasa, gnid in GALLTVÅL och rengör som vanligt. Igår när jag kokade saft sparade jag bärmassan och färgade sockorna som jag stickat. Det blev en fin grålila färg. Raggsockor färgade med svarta vinbär alltså!

Egentligen färgade för några veckor sen men jag hade visst glömt att visa dem. Tröjorna och de gula byxorna är också hemmafärgade. Många missar nog att när man köper ett plagg som är märkt att det är gjort av ekologisk bomull, att det just handlar om att bomullen är ekologisk.

Resten av produktionskedjan, så som färgning och tillredning av plagget, kan vara precis lika giftig som icke ekologiska kläder. Väljer du GOTS så vet du att hela kedjan är så nära .